Traditionell körning på Almnäs14 augusti 2017

Den 14 augusti år 1225, på dagen för 792 år sedan satte abboten Sune och hans kamrer Gottfrid segel och styrde från Alvastra kloster över mot Vätterns västra strand. Där möttes de av häradshövdingen och lagmännen i Västergötland och tillsammans stakade de ut gränserna för det som kom att bli Almnäs. Nästa morgon på Marie Himmelsfärdsdag hölls ting vid Norra Fågelås kyrka och gränserna fastställdes.

Almnäs ägs i dag av familjen Berglund sedan 1915. Idag bedrivs ett modernt jordbruk med stor mjölkproduktion samt sedan några år även en betydande osttillverkning. Osten finns till försäljning på gården samt i större städer i Sverige och den exporteras också till ett flertal länder i Europa samt USA. Skogsbruket är även det en stor del av Almnäs verksamhet vars totala areal är 3581 hektar. Hela jordbruket är KRAV certifierat och skogsbruket har FSC certifiering.

VHS var i år inbjudna att köra en traditionell körning den 14 augusti då det är öppen gård på Almnäs.

Vi kunde glädjande räkna in sex ekipage av olika typer som kom till Almnäs denna strålande sensommardag. Trots att den 14 augusti var en måndag i år så strömmade besökarna till. Mycket folk samlades vid Grevestallet där presentationen av ekipagen skedde innan de gick ut för att köra runt i omgivningarna runt huvudbyggnaden.

Efter presentation och spannkontroll som utfördes av Kjell-Olof Vågstedt inför publiken så körde ekipagen ut efterhand.

Först ut var Johan Olson med en skånsk åkvagn med en nordsvensk anspänd. Därefter Per Madestam med ett par nordsvenskar framför en wagonette från Tidaholms Bruk, Anders Holmberg körde sina två nordsvenskar med en landau från firma Schultz i Köpenhamn. Lasse Hellsten körde en amerikansk buggy med sina två svarta Gotlands russ därefter körde Göran Petersson och Håkan Blom sitt fyrspann med Frieser, de körde en Break och som sista ekipage ut var Susann Lille som körde en promenadvagn av korgmodell mes sin amerikanska Paint häst förspänd.

Att få se dessa ekipage köra i slottsparken och fram förbi huvudbyggnaden i solskenet var en fröjd för ögat. Det var många beundrande blickar från publiken när ekipage körde förbi och kameror användes flitigt.

Både kuskar, medhjälpare och publik njöt av körningen och det blev ett flertal varv för ekipagen innan det hela avslutades med en enklare precisionskörning på gräsplanen bakom Grevestallet.

Det var en mycket trevlig dag, denna första körning på Almnäs vilket gav mersmak, förhoppningsvis kan vi återkomma för att köra i denna trevliga miljö.