Prins Bertils Memorial

Söndagen den 21 maj mötte 7 ekipage från Vagnhistoriska Sällskapet “framtidens” åkdon på ett soligt Djurgården i Stockholm, i samband med deltagandet i Prins Bertil Memorial, “Gärdesloppet”.
Evenemanget hade dragit tusentals åskådare och det fina vädret bidrog naturligtvis . Ett väldigt bra tillfälle att få en chans att visa så många människor hur folk tog sig fram innan bilen fanns.

Hästarna paraderade längs kanalen och vi skrittade i led och kryssade oss fram mellan människor, veteranbilar, gamla vackra båtar i kanalen till ljudet av motorer och folk kunde beskåda hur en dam phaeton, dogcart, vagonette, victoria, verkvagn eller hur en mjölkvagn såg ut. Väldigt roligt att göra “Silvia-vinkningen” till alla mobilkameror som togs fram. Vår parad och hästarna, måste ha figurerat på 1000-tals facebook och instagram konton den dagen.


Ett uppskattat tillfälle för många människor var när vi ställde hästarna att beta vid VHS bordet. Kuskar och groomar fick en uppskattad lättlunch och vatten. Många kom fram och nyfiket tittade på vagnar och kläder, och vi fick ett mycket trevligt tillfälle att interagera med motor åskådare.
Hästarna tog allt väldigt lugnt och bra trots att vi stod bredvid starten för deltagarna i Gärdesloppet, med en del lite bullriga rivstarter. Många åskådare bredde ut sina picnic filtar i nära anslutning till hästarna för att kunna sitta och titta i lugn och ro. En utav hästarna fick 
t.om smaka på en ostmacka!


Det blev ett mycket fint tillfälle för VHS att få visa upp sig, och jag upplever att vi som deltog vart nöjda med dagen även om många förbättringsområden uppdagades kring hästarnas deltagande i arrangemanget.
Mina hästar (Aaby Frej och Belgaraf) var nöjda med dagen och det goda gräset på Djurgården, men nöjdast blev de när vi kom tillbaka hem och de fick rulla sig i hagen. Nu blir de 3 dagars vila innan de återigen tar på sig finkostymen och visar upp sig i det fantastiska gamla Linköping och Westmanska vagnparaden.

På återseende. Kerstin Liljegren