Långfjädervagn

En s.k långfjädervagn är en vagn som kallas så pga att det är två långa fjädrar som spänner över hela vagnen. Den var vanlig i norra Västergötland och Tiveden. Den har en ledstyrning precis som dagens bussar och längre lastfordon. När man svänger höger med framaxel så vrider bakaxeln till vänster och svängradien blir mindre. Dessutom har vagnen ett flak som lätt går att ta av genom att dra ut bulten som går igenom vändskivan. Då blir det en skogsvagn. Det fanns olika flaktyper som lätt kunna skiftas. Dåtidens lastväxlarsystem.

Vagnen användes mycket på mindre gårdar till alla sysslor. Därför är skakelredet fast bultat i framaxeln. Man måste alltså ta bort fästet på axeln för att kunna ta bort skakelredet. Om man inte vet om detta så står man och kliar sig i huvudet och undrar hur man ska ta bort redet.

Vagnen på bilden hade en blå korg. Den inköptes av fadern till bröderna Helge och Karl Persson på en marknad i Skövde 1896. Han köpte även en häst och körde hem vagnen med den till Haddebo gård utanför Töreboda där den använts.

1985 köptes den av Leif Johansson tillsammans med en grålletraktor och andra redskap från Haddebo. Den har sedan stått på hans hem Nolhyttan utanför Töreboda tills jag köpte den 2021. Har som bilden provat den med Lojstaphan ett par gånger. Nu står den på museet

Vid pennan

Lasse Hellsten